Onze waarden in actie

100% duurzaam is nog maar het begin

Ik ben erg blij te kunnen aankondigen dat Google in 2017 100% duurzame energie zal gebruiken in de wereldwijde bedrijfsvoering, inclusief onze datacenters en kantoren. Dit is een gigantische mijlpaal. We waren een van de eerste ondernemingen die grootschalige langetermijncontracten konden opstellen voor rechtstreekse afname van duurzame energie. We hebben in 2010 onze eerste overeenkomst gesloten om alle elektriciteit van een windmolenpark van 114 megawatt in Iowa af te nemen. Op dit moment zijn we 's werelds grootste zakelijke afnemer van duurzame energie, met overeenkomsten voor 2,6 gigawatt (2600 megawatt) aan wind- en zonne-energie. Dat is meer dan veel grote nutsbedrijven en meer dan twee keer zo veel als de 1,21 gigawatt die nodig was om Marty McFly terug naar het verleden te sturen.

We nemen hiervoor rechtstreeks genoeg wind- en zonne-energie af voor alle elektriciteit die onze wereldwijde organisatie jaarlijks verbruikt. Daarnaast richten we ons op het opwekken van nieuwe energie uit duurzame bronnen en om die reden nemen we uitsluitend energie af van projecten die door onze aankopen worden gefinancierd.

Datacenters vormen de basis van internet. Hier worden enorme hoeveelheden informatie verwerkt en opgeslagen. Onze technici hebben jaren gewerkt aan de perfectionering van de Google-datacenters. Deze datacenters zijn hierdoor 50% efficiënter als het om energieverbruik gaat in vergelijking met het gemiddelde van de branche. We hebben echter nog steeds heel veel energie nodig voor de verwerking van biljoenen Google-zoekopdrachten per jaar, het afspelen van de meer dan 400 uur aan YouTube-video's die elke minuut wordt geüpload, en het aansturen van de producten en services waarop onze gebruikers vertrouwen. We zijn om die reden begonnen duurzame energie af te nemen: om onze CO2-voetafdruk te verkleinen en de klimaatverandering aan te pakken. Maar het is ook logisch op zakelijk gebied.

In de afgelopen zes jaar zijn de kosten van wind- en zonne-energie met respectievelijk 60% en 80% gedaald, wat aangeeft dat duurzame energie steeds vaker de goedkoopste optie wordt. Elektriciteitskosten vormen een van de grootste kostenposten voor onze datacenters en stabiele kosten voor duurzame energie op de lange termijn bieden bescherming tegen prijsschommelingen.

Onze twintig projecten met duurzame energie bieden daarnaast ondersteuning voor verschillende lokale gemeenschappen, van Grady County in Oklahoma en Rutherford County in North Carolina tot de Atacama in Chili en gemeenten in Zweden. Tot nu toe leidden onze afnameovereenkomsten tot wereldwijde investeringen in infrastructuur van meer dan $ 3,5 miljard, waarvan ongeveer twee derde in de Verenigde Staten. Met deze projecten worden per jaar tientallen miljoenen dollars aan opbrengst gegenereerd voor lokale vastgoedeigenaren, en nog eens tientallen miljoenen extra aan belasting-inkomsten voor lokale en nationale overheden.

We zijn dus goed op weg om volgend jaar het energieverbruik op jaarbasis te hebben geëvenaard. Maar dit is nog maar de eerste stap. Als we naar de nabije toekomst kijken, blijven we deze rechtstreekse contracten aanhouden naarmate we groeien, en focussen we ons nog meer op regionale afname van duurzame energie op locaties waar we over datacenters beschikken en op redelijke schaal actief zijn. Aangezien de wind niet 24 uur per dag waait, breiden we onze afname uit naar verschillende energiebronnen die duurzame energie mogelijk maken, en dat elk uur van elke dag. Ons ultieme doel is de ontwikkeling van een wereld waar schone energie toegankelijk is voor iedereen en niet alleen Google. Lees voor meer informatie over deze volgende stappen onze whitepaper.

Duurzame bedrijfsvoering is vanaf het begin af aan een kernwaarde voor ons geweest en we werken doorlopend aan nieuwe ideeën om duurzaamheid realiteit te maken, door de ontwikkeling van gezonde werkplekken mogelijk te maken en een levend dashboard voor de planeet te maken. We publiceren al vele jaren informatie over onze CO2-voetafdruk en onze duurzaamheidsprogramma's in whitepapers, in blogposts en op onze website. Deze informatie is nu verzameld in een nieuw milieurapport.

U kunt ook onze nieuwe milieuwebsite bekijken. Hier delen we verhalen over hoe we nieuwe manieren vinden om meer te doen terwijl we minder energie verbruiken. De meeste duurzaamheidsinitiatieven op onze campussen zijn gestart door een aantal gedreven Googlers en deze initiatieven zijn inmiddels uitgegroeid tot bedrijfsbrede inspanningen. Van de zonnepanelen op onze daken tot het fietsplan: het hart van onze bedrijfscultuur wordt mede gevormd door deze initiatieven. Ook kunnen we op deze manier onze impact op het milieu verkleinen.

Het is wetenschappelijk bewezen dat het aanpakken van klimaatverandering een belangrijke internationale prioriteit moet zijn. Wij zijn van mening dat de particuliere sector, in samenwerking met beleidsvormers, gewaagde stappen moeten nemen en dat we dit kunnen doen op een manier die leidt tot groei en mogelijkheden. Bovendien hebben we een verantwoordelijkheid hiervoor richting onze gebruikers en het milieu.

Er is nog veel werk aan de winkel, maar de tot dusver behaalde resultaten zorgen alvast voor een frisse wind. En nu weer aan de slag!

Meer informatie over duurzaamheid bij Google

Meer verhalen bekijken

Terug naar boven