De missie van Google is alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken.

Ons bedrijf heeft in zijn relatief korte bestaan al veel bereikt: sinds de oprichting van Google in 1998 zijn we uitgegroeid tot een bedrijf met miljoenen gebruikers over de hele wereld.

De eerste ontmoeting

Oprichters Larry Page en Sergey Brin leerden elkaar in 1995 kennen op Stanford University. Tegen 1996 hadden ze samen een zoekmachine gebouwd ,die toen nog BackRub heette. De zoekmachine gebruikte links om het belang van afzonderlijke webpagina’s te bepalen.

Google Inc.

Larry en Sergey geven hun zoekmachine een nieuwe naam: Google. Google is een woordspeling op het woord ‘googol’, de wiskundige term voor een 1 met 100 nullen. Google Inc. zag het levenslicht in 1998, toen Andy Bechtolsheim, medeoprichter van Sun, een cheque uitschreef op naam van dat bedrijf (dat tot op dat moment nog niet bestond).

Afwezig

De eerste 'Google-doodle' in 1998 was bedoeld om bezoekers van de startpagina te laten weten dat de directie van Google offline was om het Burning Man Festival in Nevada te bezoeken. We hebben inmiddels een heel team met 'doodlers' en hebben al meer dan 2000 verschillende doodles op onze startpagina's wereldwijd geplaatst.

Doe-het-zelfadvertenties

In 2000 introduceerden we AdWords, een doe-het-zelfprogramma voor het maken van online advertentiecampagnes. Tegenwoordig helpen onze advertentieoplossingen duizenden bedrijven te groeien en succesvol te worden. Naast de 'gewone' advertenties waarmee we meer dan tien jaar geleden begonnen, omvatten onze oplossingen nu ook mobiele, display- en videoadvertenties.

Gmail: geen grap

Op 1 april 2004 lanceerden we Gmail. Onze aanpak van e-mail bevatte onder andere functies zoals snel zoeken, een enorme hoeveelheid opslagruimte en in discussies of gesprekken ingedeelde berichten.

Naar de beurs

Onze eerste beursgang met 19.605.052 Class A-aandelen vond op 19 augustus 2004 plaats op Wall Street.

Alles draait om locatie

In 2004 verwierven we digitale kaartenmaker Keyhole, en in 2005 lanceerden we Google Maps en Google Earth. Tegenwoordig kunt u in Maps ook live verkeersinformatie, routebeschrijvingen voor het openbaar vervoer en beelden op straatniveau bekijken. In Earth kunt u niet alleen de aarde, maar ook de maan en oceanen verkennen.

YouTube: Broadcast Yourself

In 2006 namen we YouTube over, een site voor het online delen van video's. Nu wordt er elke minuut 500 uur aan video's naar YouTube geüpload. Kattenvideo's, burgerjournalistiek, politieke kandidatuur en dubbele regenbogen zullen nooit meer hetzelfde zijn.

Het groene robotje

Na allerlei geruchten over een ‘Gphone’ kondigden we in 2007 Android (een open platform voor mobiele apparaten), en de Open Handset Alliance aan.

Een strip van wereldfaam

Google Chrome werd een dag eerder dan gepland bekendgemaakt toen een stripboek waarin we onze nieuwe opensource-browser introduceerden, eerder werd verzonden dan gepland. De officiële lancering was op 2 september 2008.

CEO en voorzitter

Larry Page, die tot 2001 de eerste CEO van Google was, nam deze functie in april 2011 weer op zich. Eric Schmidt, die nu bestuursvoorzitter is, is tien jaar CEO geweest.

Google+

In juni 2011 introduceerden we Google+. Met Google+ werd delen op het web meer zoals delen in het echte leven. Door mensen, hun relaties, passies en interesses in de kijker te zetten, willen we Google nog beter en leuker maken voor iedereen.

Meer geschiedenis van Google

Feiten over Google

 • Opgericht
  1998
 • Oprichters
  Larry Page en Sergey Brin
 • Oprichting naamloze vennootschap
  4 september 1998
 • Eerste beursgang (NASDAQ)
  19 augustus 2004
 • Hoofdvestiging
  1600 Amphitheatre Parkway
  Mountain View
  CA 94043, VS