Grijp in en kijk niet toe

Pesten doet pijn, of dit nu online of offline gebeurt. Leer uw tieners welke communicatie op internet al dan niet acceptabel is. En grijp in als u vermoedt dat uw tiener wordt gepest of meedoet aan pesten. Het advies van onze partners kan ook nuttig zijn wanneer u dergelijke gesprekken wilt voert.

Advies van onze partners

Child Focus

Kan ik cyberpesten (online pesten) voorkomen?

Jammer genoeg is pesten van alle tijden en zullen we dus ook cyberpesten niet helemaal uit de wereld kunnen bannen. Maar er zijn toch een aantal dingen die je kan doen.

Zorg dat je weet waar je kind mee bezig is. Praat op een open, positieve manier over internet, leer van uw kinderen maar maak ook duidelijke afspraken. Leer je kinderen op een veilige, verantwoorde en respectvolle manier met internet om te gaan. Zeg hen geen zaken te versturen die anderen kunnen kwetsen. Probeer een sfeer van vertrouwen te creëren waarin je kind met problemen naar je toe komt. Het helpt als u de computer in een gemeenschappelijke ruimte zet, zoals bijvoorbeeld de woonkamer. Zo heb je meer voeling met wat je kind doet online en is het makkelijker om erover te praten. Bovendien zijn kinderen en jongeren voorzichtiger als ze weten dat er een oogje in het zeil gehouden wordt.

Wat als mijn kind slachtoffer is van cyberpesten?

Wees attent voor de signalen die je kind kan vertonen. Weigeren om naar school te gaan, plotseling de computer of gsm niet meer willen gebruiken,… kunnen erop wijzen dat er iets fout zit. Probeer als ouder in de eerste plaats rustig te blijven, ook al kunnen de boodschappen hard aankomen. Het is erg belangrijk dat je je kind serieus neemt (online pesten is zeker even erg als gepest worden op de speelplaats) maar stel het wel gerust met het engagement dat je zal proberen om het te helpen. Hou de volgende basisregels in je achterhoofd:

  1. Zeg je kind om niet te reageren op haatmailtjes of -berichten. Vaak is de lol er voor de pester dan snel af.
  2. Ongewenste mails of sms’jes kunnen geblokkeerd worden. Je kan de pester blokkeren op Windows Live Messenger of uit de vriendenlijst op een sociale netwerksite halen (meer info hierover vind je op www.clicksafe.be).
  3. Als je kind gepest wordt op een sociale netwerksite, op een forum of in publieke chatrooms, kan je de moderator aanspreken of het probleem melden (ook hierover vind je meer info op www.clicksafe.be).

Breng ook een leerkracht of de directie op de hoogte en vraag of er op school ook signalen zijn. Als de pestkop bij uw kind op school zit is het sowieso belangrijk dat ook de school betrokken wordt in de oplossing van het probleem. Als het pesten echt aanhoudt en in ernstige gevallen, kan de lokale of federale politie ingeschakeld worden, maar dit is slechts in uitzonderlijke gevallen nodig.

Wat als mijn kind zelf een pestkop is?

Maak in de eerste plaats duidelijk dat jij dat pestgedrag niet accepteert en eis dat het onmiddellijk stopt met het pestgedrag. Praat echter ook met je kind en vraag het waarom het dit doet. Vaak wordt het pestgedrag als plagerij of kattenkwaad bestempeld en beseft de dader niet dat hij of zij het slachtoffer wel degelijk schade berokkent of dingen doet die soms zelfs strafbaar zijn. Pestkoppen blijken vaak immers ook niet echt goed in hun vel te zitten. Breng dan ook de school, sportclub, of een andere omgeving waar uw kind zijn of haar ‘slachtoffer’ kent op de hoogte zodat zij je kunnen helpen om het probleem op te volgen op de momenten waarop u niet in de buurt bent.

Veiligheidstools

Ontdek de veiligheidstools van Google die zijn ontwikkeld om uw gezin te helpen hun online reputatie bij te houden.

YouTube

YouTube-reacties beheren

Als iemand ongepaste reacties achterlaat bij uw video's of kanaal, kunt u deze persoon blokkeren op YouTube. Hij of zij kan dan niet meer reageren op uw video's of kanaal en kan u geen privéberichten meer sturen.

Meer informatie

Als u iemand wilt blokkeren op YouTube, gaat u naar de kanaalpagina van die persoon. De URL heeft de notatie www.youtube.com/user/GEBRUIKERSNAAM.

Klik op het tabblad 'Over' van die persoon op het vlagpictogram.

Klik tot slot op 'Gebruiker blokkeren'.

YouTube

Video's delen met precies het juiste publiek

Of u nu een video privé wilt houden, deze met enkele vrienden wilt delen of juist wereldwijd openbaar wilt maken: dat kunt u makkelijk aanpassen in uw privacyinstellingen. Op YouTube zijn video's standaard ingesteld op 'Openbaar', maar u kunt de instellingen gemakkelijk wijzigen via 'Privacyinstellingen' terwijl u de video uploadt. Als u later van gedachten verandert, kunt u de privacy van de geüploade video wijzigen.

Meer informatie

Als u uw privacyinstellingen wilt wijzigen, gaat u naar 'Videobeheer'.

Zoek de video die u wilt wijzigen en klik op de knop 'Bewerken'.

Ga naar het dropdown-menu 'Privacyinstellingen'.

Kies 'Openbaar' om de video te delen met iedereen, 'Niet vermeld' om deze te delen met gebruikers die een link naar de video hebben, of 'Privé' om te delen met specifieke gebruikers.

Klik op 'Wijzigingen opslaan'.

Google+

Ongewenste reacties of tags blokkeren

Als u de berichten van bepaalde personen op Google+ niet meer wilt zien, kunt u hen blokkeren door naar hun profiel te gaan en op '[Naam persoon] melden/blokkeren' te klikken. U kunt ook specifieke berichten verbergen zodat ze niet meer in uw updates worden weergegeven.

Meer informatie

Als u iemand wilt blokkeren vanaf een desktopcomputer, gaat u naar het profiel van die persoon.

Klik aan de zijkant van het profiel op '[Naam persoon] melden/blokkeren'.

Bevestig dat u deze persoon wilt blokkeren.

Google+

Kiezen van welke mensen u updates wilt zien in uw stream

Wat moet u doen als iemand u toevoegt aan zijn of haar kringen, maar u niet geïnteresseerd bent in interactie met die persoon? Als u iemand niet wilt blokkeren, kunt u hem of haar verbergen. Als u een gebruiker verbergt, ontvangt u geen meldingen meer van zijn of haar pagina.

Meer informatie

Open Google+.

Ga naar het profiel of de pagina van die persoon.

Klik op de pijl onder de profielfoto en gegevens.

Selecteer '[Persoon/pagina] verbergen'.

YouTube

De gesprekken rond uw video's beheren

U kunt de reacties op uw YouTube-kanaal gemakkelijk beheren. U kunt reacties verwijderen, of de publicatie van reacties van bepaalde mensen of met bepaalde zoekwoorden uitstellen totdat u ze heeft bekeken.

Meer informatie

Als u reacties wilt beheren, klikt u op de naam in de rechterbovenhoek van een reactie om uw opties te bekijken.

Klik op 'Verwijderen' om de reactie van YouTube te verwijderen.

Of klik op 'Verbannen van kanaal' om een gebruiker te blokkeren zodat deze geen reacties meer kan plaatsen bij video's en uw kanaal.

Bij de instellingen voor reacties kunt u goedkeuring vereisen voor alle nieuwe reacties voordat ze worden geplaatst, of kunt u reacties helemaal uitschakelen.

Via uw instellingen voor reacties kunt u filters instellen om te bepalen wie reacties mag achterlaten in uw kanaal. U kunt ook reacties met bepaalde woorden blokkeren.

Meer veiligheidstools bekijken