Identiteitsdiefstal voorkomen

Net als inbrekers en dieven hebben cybercriminelen allerlei methoden om persoonlijke gegevens en geld te stelen. En net zoals u een inbreker niet de sleutel van uw huis zou geven, moet u ervoor zorgen dat u zich beschermt tegen fraude en online identiteitsdiefstal. Zorg dat u weet welke trucs criminelen vaak gebruiken zodat u zich beter kunt beschermen tegen online fraude en identiteitsdiefstal. Hier volgen enkele eenvoudige tips.

Reageer niet op verdachte e-mails, chatberichten of webpagina's die u om persoonlijke of financiële informatie vragen

Wees altijd alert wanneer u berichten of sites ziet die u om persoonlijke gegevens vragen, of berichten die u doorverwijzen naar een onbekende webpagina waarop om een van de volgende gegevens wordt gevraagd:

  • Gebruikersnamen
  • Wachtwoorden
  • Burgerservicenummers
  • Bankrekeningnummers
  • Pincodes
  • Volledige creditcardnummers
  • De meisjesnaam van uw moeder
  • Uw geboortedatum

Vul geen formulieren of inlogschermen in waarnaar de links in dit soort berichten verwijzen. Als iemand die enigszins verdacht overkomt, u vraagt een formulier in te vullen met uw persoonlijke gegevens, moet u dat vooral niet doen. Zelfs als u niet op de knop 'Verzenden' klikt, kunt u nog steeds uw gegevens doorgeven aan identiteitsdieven als u gegevens begint in te vullen in hun formulieren.

Als u een bericht van een kennis ziet dat niet echt van hem of haar afkomstig lijkt te zijn, is zijn of haar account misschien gehackt door een cybercrimineel die u probeert geld of informatie afhandig te maken. Wees daarom voorzichtig met hoe u reageert. Veelgebruikte tactieken zijn u vragen hen snel geld te sturen, te zeggen dat ze gestrand zijn in het buitenland of dat hun telefoon is gestolen zodat ze niet kunnen worden gebeld. Het bericht kan u ook vragen op een link te klikken om een foto, artikel of video te bekijken, waarna u in werkelijkheid naar een site wordt omgeleid die uw gegevens kan stelen. Denk daarom goed na voordat u klikt!

Geef nooit uw wachtwoord op als u op een site bent terechtgekomen via een link in e-mails of chatvensters die u niet vertrouwt

Zelfs als u denkt dat het een site is die u vertrouwt, zoals uw bank, is het beter om rechtstreeks naar de site te gaan via een bladwijzer of door het adres van de site rechtstreeks in de browser te typen.

Verzend uw wachtwoord niet via e-mail en deel het niet met anderen

Uw wachtwoorden zijn de sleutel tot uw accounts en services online, en net zoals in het echte leven moet u opletten aan wie u uw sleutels geeft. Correct opererende sites en services vragen u niet hen uw wachtwoorden per e-mail te sturen, dus reageer niet op berichten die u vragen om uw wachtwoorden voor online sites.

Omdat uw wachtwoorden zo belangrijk zijn, moet u zorgvuldig nadenken voordat u besluit uw wachtwoorden met anderen te delen, zelfs als het om vrienden en familie gaat. Wanneer u uw wachtwoorden deelt, is er een groter risico dat iemand uw accounts kan misbruiken door informatie te bekijken die u niet wilt vrijgeven of door het account te gebruiken op manieren die u niet zou goedkeuren. Als u bijvoorbeeld het wachtwoord voor uw e-mail met iemand deelt, kan die persoon uw persoonlijke e-mails lezen, inloggen met uw e-mailaccount bij online services die u gebruikt (zoals internetbankieren of sociale netwerken), of uw account gebruiken om uw identiteit na te bootsen. En wanneer u uw wachtwoord met iemand deelt, moet u erop vertrouwen dat deze persoon het wachtwoord geheimhoudt: het zou kunnen dat iemand per ongeluk of expres uw wachtwoord doorgeeft aan anderen.

Let goed op wanneer u wordt gevraagd online in te loggen

Controleer op signalen over de status van uw verbinding met de website.

Kijk eerst naar de adresbalk in uw browser om te zien of de URL er correct uitziet. Controleer ook of het webadres begint met 'https://'. Dat duidt erop dat uw verbinding met de website beveiligd is en beter bestand is tegen meekijken of hacken. Sommige browsers laten een hangslotpictogram in de adresbalk naast 'https://' zien om duidelijk aan te geven dat uw verbinding gecodeerd en dus veiliger is.

Meld verdachte e-mails en scams

De meeste e-mailproviders, waaronder Gmail, bieden u de mogelijkheid om verdachte communicatie te melden. Wanneer u melding maakt van een verdacht bericht in Gmail, kan die gebruiker u geen e-mails meer sturen en helpt u ons team voor misbruik soortgelijke aanvallen te stoppen.