Slim contacten leggen en onderhouden

Vertel uw gezin dat ze geen persoonlijke afspraak moeten maken met mensen die ze online 'ontmoeten' en geen persoonlijke gegevens moeten delen met vreemden. De tools van Google maken het makkelijk voor u en uw gezin om online contact te houden met de mensen die u echt kent, en contact met vreemden te vermijden. Wanneer uw tieners online communicatietools gaan gebruiken, zoals Hangouts, Google+ en Blogger, moet u altijd eerst met ze praten over de juiste keuzes en het correcte gedrag van een digitale burger.

Advies van onze partners

Child Focus

Doe ik mijn tieners te kort als ik ze verbied om te chatten of een profiel te hebben op een sociale netwerksite?

Onze kinderen en jongeren groeien op in een wereld waar computers en internet deel van uitmaken. Voor hen zijn het geen “nieuwe” media maar iets dat ze altijd al gekend hebben. Het maakt deel uit van hun wereld en vooral van hun sociale leefwereld. Waar veel ouders internet vooral gebruiken om informatie op te zoeken, hebben jongeren de communicatieve kracht ervan ontdekt. Je kan bijna kosteloos urenlang communiceren met je vrienden. Ellenlange chatgesprekken hebben de telefoonconversaties van vroeger vervangen. De chat is naast het rechtstreekse face-to-face-contact één van de belangrijkste communicatiemiddelen geworden. Sociale netwerksites zorgen ervoor dat jongeren op de hoogte blijven van wat er gebeurt in elkaars leven, ook al zien ze elkaar misschien dagelijks op school.

Daarnaast is het natuurlijk steeds aan jou als ouder om te oordelen of je het OK vindt dat je kind bepaalde dingen doet of laat. Je moet dit afwegen ten opzichte van andere terreinen van je opvoeding en de waarden en normen die je hierin hanteert. Let er wel op dat je je niet laat leiden door een angst voor mogelijke risico’s. Deze zijn zeker aanwezig, maar je kan je kind zeker leren om hier op een veilige en verantwoorde manier mee om te gaan zodat de risico’s zoveel mogelijk vermeden worden. Check daarvoor zeker even www.clicksafe.be, de website over veilig internet van Child Focus. Vraag ook eens aan je kind waarom het zo graag online wil communiceren en je zal zien dat het belangrijk voor hen is. Maak wel altijd goede afspraken: wanneer, hoelang, wat kan en wat niet,…

Ik heb ontdekt dat mijn dochter van 13 zich voor de webcam uitkleedt voor haar vriendje. Wat moet ik hiervan denken?

Steeds meer jongeren gebruiken de webcam om elkaar seksueel te ontdekken. Al doen niet alle jongeren het op deze manier, de meerderheid ziet elkaar nog steeds pas voor de eerste keer naakt als ze voor het eerst seks met elkaar hebben. Sommige koppeltjes vinden de drempel echter lager om via de webcam elkaar al wat te ontdekken. Op zich zou je het gedrag van je dochter dus nog wel kunnen zien als normaal experimenteergedrag. Je dochter heeft ontdekt dat ze een bepaalde invloed kan uitoefenen met en voor haar lichaam, en dat het spannend is om haar grenzen te verkennen en te verleggen. Het is belangrijk dat je blijft praten met je dochter. Maak haar duidelijk dat deze nieuwe techniek niet alleen voordelen, maar ook nadelen heeft en risico’s kan inhouden. Een meisje dat zich naakt voor de webcam presenteert, beseft misschien niet dat mogelijk miljoenen anderen haar ook zo kunnen zien. Je hebt immers geen enkele vat op wat je chatpartner doet met de beelden, hij of zij kan ze bijvoorbeeld zonder je toestemming opnemen en daarna doormailen of op een website plaatsen. Ook al merken we dat de meeste meisjes zeker niet uit de kleren gaan voor om het even wie, maar enkel voor hun vriendje, toch zien we steeds vaker gebeuren dat als de relatie afspringt, dergelijke beelden wel online verschijnen. Op www.clicksafe.be van Child Focus, kan je dochter hier meer informatie over vinden.

Praat dus met je dochter, leg haar de mogelijke risico’s uit en probeer ervoor te zorgen dat ze er op een veilige en verantwoorde manier mee omgaat. Eigenlijk is de beste stelregel “doe niets voor een webcam wat je niet voor een groot publiek zou doen” want op zich kan dit op hetzelfde neerkomen en ‘Eens op internet, altijd op internet’. Hetzelfde geldt immers voor pikante sms’jes. Ook daarvan weet je immers nooit wat de ontvanger ermee zal doen.

Mijn dochter wil afspreken met haar chatvriendje. Kan dit wel?

De meeste jongeren hebben online enkel contact met mensen die ze ook offline al kennen. Slechts een 10% van de jongeren leert online nieuwe mensen kennen, vaak vrienden van vrienden. Na een tijdje online communiceren, voelen ze soms de behoefte om elkaar te bellen of te ontmoeten. Zeg tegen je dochter dat je dat begrijpt, maar bouw samen met haar een aantal veiligheidsmarges in. Leg haar uit dat mensen die je via internet leert kennen vreemden blijven en dat er toch wel risico’s aan verbonden zijn. Vertel je dochter dat ook volwassen mensen met foute (seksuele) bedoelingen gebruik maken van internet.

Eerst eens telefoneren of vragen om even te zwaaien voor de webcam kan al wat duidelijk maken. Maak je dochter in ieder geval duidelijk dat ze op zijn minst altijd iemand, zoals een vriend(in), meeneemt naar een afspraak, dat ze een gsm meeneemt, afspreekt op een plaats waar veel mensen zijn, en dat ze thuis laat weten waar ze is.

Vooral jongeren tussen 12 en 15 jaar zijn gevoelig voor complimentjes van onbekende mannen (jong zowel als oud), waardoor ze zich vertrouwd genoeg voelen om persoonlijke informatie te geven of om af te spreken. Bedenk dat je kind dit type contacten mogelijk heel prettig vindt omdat het extra aandacht nodig heeft of opzoekt. Als kind is het immers erg belangrijk om het gevoel te hebben erbij te horen en iemand te zijn.

Maak in elk geval duidelijke afspraken over het internetgebruik en met wie ze online kunnen communiceren. Zeker bij lagere schoolkinderen en beginnende tieners check je best samen met hen eens wie er in hun contacten- of vriendenlijst staat.

Veiligheidstools

Ontdek de veiligheidstools van Google die zijn ontwikkeld om uw gezin te helpen hun online reputatie bij te houden.

YouTube

YouTube-reacties beheren

Als iemand ongepaste reacties achterlaat bij uw video's of kanaal, kunt u deze persoon blokkeren op YouTube. Hij of zij kan dan niet meer reageren op uw video's of kanaal en kan u geen privéberichten meer sturen.

Meer informatie

Als u iemand wilt blokkeren op YouTube, gaat u naar de kanaalpagina van die persoon. De URL heeft de notatie www.youtube.com/user/GEBRUIKERSNAAM.

Klik op het tabblad 'Over' van die persoon op het vlagpictogram.

Klik tot slot op 'Gebruiker blokkeren'.

YouTube

Video's delen met precies het juiste publiek

Of u nu een video privé wilt houden, deze met enkele vrienden wilt delen of juist wereldwijd openbaar wilt maken: dat kunt u makkelijk aanpassen in uw privacyinstellingen. Op YouTube zijn video's standaard ingesteld op 'Openbaar', maar u kunt de instellingen gemakkelijk wijzigen via 'Privacyinstellingen' terwijl u de video uploadt. Als u later van gedachten verandert, kunt u de privacy van de geüploade video wijzigen.

Meer informatie

Als u uw privacyinstellingen wilt wijzigen, gaat u naar 'Videobeheer'.

Zoek de video die u wilt wijzigen en klik op de knop 'Bewerken'.

Ga naar het dropdown-menu 'Privacyinstellingen'.

Kies 'Openbaar' om de video te delen met iedereen, 'Niet vermeld' om deze te delen met gebruikers die een link naar de video hebben, of 'Privé' om te delen met specifieke gebruikers.

Klik op 'Wijzigingen opslaan'.

Google+

Ongewenste reacties of tags blokkeren

Als u de berichten van bepaalde personen op Google+ niet meer wilt zien, kunt u hen blokkeren door naar hun profiel te gaan en op '[Naam persoon] melden/blokkeren' te klikken. U kunt ook specifieke berichten verbergen zodat ze niet meer in uw updates worden weergegeven.

Meer informatie

Als u iemand wilt blokkeren vanaf een desktopcomputer, gaat u naar het profiel van die persoon.

Klik aan de zijkant van het profiel op '[Naam persoon] melden/blokkeren'.

Bevestig dat u deze persoon wilt blokkeren.

Google+

Kiezen van welke mensen u updates wilt zien in uw stream

Wat moet u doen als iemand u toevoegt aan zijn of haar kringen, maar u niet geïnteresseerd bent in interactie met die persoon? Als u iemand niet wilt blokkeren, kunt u hem of haar verbergen. Als u een gebruiker verbergt, ontvangt u geen meldingen meer van zijn of haar pagina.

Meer informatie

Open Google+.

Ga naar het profiel of de pagina van die persoon.

Klik op de pijl onder de profielfoto en gegevens.

Selecteer '[Persoon/pagina] verbergen'.

YouTube

De gesprekken rond uw video's beheren

U kunt de reacties op uw YouTube-kanaal gemakkelijk beheren. U kunt reacties verwijderen, of de publicatie van reacties van bepaalde mensen of met bepaalde zoekwoorden uitstellen totdat u ze heeft bekeken.

Meer informatie

Als u reacties wilt beheren, klikt u op de naam in de rechterbovenhoek van een reactie om uw opties te bekijken.

Klik op 'Verwijderen' om de reactie van YouTube te verwijderen.

Of klik op 'Verbannen van kanaal' om een gebruiker te blokkeren zodat deze geen reacties meer kan plaatsen bij video's en uw kanaal.

Bij de instellingen voor reacties kunt u goedkeuring vereisen voor alle nieuwe reacties voordat ze worden geplaatst, of kunt u reacties helemaal uitschakelen.

Via uw instellingen voor reacties kunt u filters instellen om te bepalen wie reacties mag achterlaten in uw kanaal. U kunt ook reacties met bepaalde woorden blokkeren.

Meer veiligheidstools bekijken