Centenfonds Pharming stond de afgelopen tijd weer vol in de schijnwerpers. Het biotechbedrijf, bij menigeen nog bekend als de verwekker van wijlen transgene stier Herman, verkoopt een product, draait geen verlies én waagde de sprong naar Amerika.

Met een notering aan schermenbeurs Nasdaq hoopt Pharming ook de aandacht te krijgen van beleggers met diepe zakken. Menig collega is Pharming, het oudste, beursgenoteerde biotechbedrijf van Nederland, al voorgegaan. Het voordeel van een paar Amerikaanse kanonnen van beleggers aan boord, is dat de koers ook een opkontje krijgt.

Dat is leuk voor die tienduizenden kleine beleggers, die al decennia wachten en hopen op de grote klappen, én fijn voor de portomonnee van De Vries.

Nog een rondje

De topman van Pharming, dat uit melk van transgene konijnen een middel maakt tegen vreselijk pijnlijke en soms dodelijke zwellingen, sleurt al twaalf jaar de kar. Volgend jaar staat De Vries op de lijst voor herbenoeming en hij liet Quote al weten graag nog een rondje mee te draaien.

Maar van al dat harde werken is de 61-jarige De Vries nog niet heel erg rijk geworden. In 2019 kwam zijn basisloon voor het eerst boven een half miljoen uit, aldus het laatste jaarverslag. Het gros van zijn beloning krijgt De Vries uitgekeerd in opties en, sinds dit jaar, in aandelen-met-een-zekere-voorwaarde.

In jargon heten deze aandelen ‘restricted shares’. Het komt erop neer dat De Vries ze pas mag hebben als het aandeel Pharming omhoog gaat. En niet zomaar omhoog, de koers moet stijgen ten opzichte van een groep van 26 collega-biotechfondsen. Lukt dat, dan zijn de ‘restricted shares’ voor De Vries.

Bonus-bolknak

Het gaat om 4,2 miljoen van deze aandelen, aldus een melding bij beurstoezichthouder op 23 december. Dat is natuurlijk een lekkere sigaar, één dag voor kerst. Maar zoals gezegd, De Vries mag deze bolknak nog niet in de brand steken. Eerst moet de koers omhoog. En dat is nog best aardig gelukt.

Ten opzichte van maart dit jaar is Pharming 72% opgeschoten. Eén van de 638 miljoen eigenomsbewijzen Pharming kost maar liefst €1,38. Dat lijkt allemaal op niets, maar de toekenning van de aandelen geschiedt op basis van een vergelijking. En één van de fondsen waar Pharming mee wordt vergeleken, is Galapagos.

Galapagos

En, allejezus, wat heeft het biotechbedrijf van Quote 500-lid Onno van de Stolpe het voor zijn kiezen gehad. Begin van het jaar noteerde Galapagos nog bijna op €240 per aandeel. Het niet doorgaan van de verkoop van Galapagos’ reumamiddel in de VS ramde daar €160 euro van af.

Menig Pharming-zeloot zal zich verkneukelen om het leed dat Galapagos heet. Hadden de ‘true believers’ in Pharming niet altijd gezegd dat zij uiteindelijk aan het langste eind zouden trekken? En topman De Vries, door de Pharming-fanaten op handen gedragen, zal ook niet treuren om de koersval van Galapagos. Hoe harder Galapagos valt, des te groter de kans op een dike, vet aandelenpakket Pharming.

Meer weten over de Pharming-fanaten? Duik dan eens in ‘Het jaar van het konijn’. Bestellen kan hier. Beter nog: neem een abonnement op Quote.