RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Business

Producenten palmolie woest vanwege verbod in biodiesel, kans voor Nederland

Beeld © Getty

Biodiesel gemaakt van palmolie is niet duurzaam. Dat heeft de Europese Commissie besloten. Het wil daarom een verbod op het gebruik ervan voor brandstoffen. Grote producerende landen als Indonesië en Maleisië spreken van ‘discriminatie’.  Voor Nederlandse makers van biodiesel pakt het verbod juist goed uit.

Goed nieuws voor de orang-oetan en andere regenwoudbewoners. Palmolie is volgens de Europese Commissie niet duurzaam en mag daarom niet meer worden gebruikt als grondstof voor biodiesel. Meer dan de helft van de totale hoeveelheid palmolie die nu in Europa wordt ingevoerd, vier van de bijna acht miljoen ton, gaat de biobrandstoffen in.

Maar omdat voor de productie van die palmolie vaak regenwoud wordt gekapt, is het uiteindelijk schadelijker voor het milieu dan gewone diesel. Sinds 2009 komt de groei van biodiesel vrijwel uitsluitend van geïmporteerde palmolie, zegt Transport & Environment, een Europees onderzoeksinstituut waar onder meer Natuur & Milieu en Milieudefensie mee verbonden zijn.

Vervuiling door ontbossing

Volgens Transport & Environment zorgt het gebruik van palmolie zelfs voor een drie keer zo hoge uitstoot van CO2. Ook andere gewassen zoals soja en raapolie zijn altijd nog meer vervuilend dan het gebruik van traditionele diesel. Dat komt door de ontbossing in landen waar de palmolie wordt geproduceerd.  

Door het EU-besluit, dat nog moet worden goedgekeurd door het Europees parlement, wordt het gebruik van palmolie vanaf 2023 geleidelijk afgebouwd tot nul in 2030. Wel komen er wat uitzonderingen voor kleinschalig geproduceerde palmolie op stukken land van maximaal twee hectare.

Nederland is palmoliereus

85 procent van de wereldproductie van palmolie komt uit Maleisië en Indonesië. Nederland is na India, China en Pakistan de grootste importeur. In 2018 was volgens het CBS de waarde van de Nederlandse import twee miljard euro. Nederland is met afstand de grootste palmoliehandelaar van de Europese Unie. 

Volgens salesmanager Bram van Santen van biodieselproducent Argent Energy is het verbod goed nieuws voor de meeste Nederlandse biodieselproducenten. "Wij produceren bijvoorbeeld een tweede generatie biodiesel gemaakt van gebruikte vetten." 

'Palmolie wel op brood, niet in tank'

Volgens Van Santen wordt de palmolie vooral in Zuid- en Oost Europa en Duitsland gebruikt voor de biodiesel. Toch vindt hij het raar dat er nog steeds onderscheid wordt gemaakt tussen palmolie voor brandstoffen of als grondstof voor de levensmiddelenindustrie.

"Je mag het wel op je brood smeren maar niet tanken. Wat moet gebeuren is dat alle palmolie goed traceerbaar is waardoor je de wel op een duurzame manier geproduceerde olie kunt toelaten."

Prijs gekelderd

De prijs van palmolie is sinds begin 2018 met 18 procent gedaald. Handelaren zagen door de maatschappelijke druk het verbod door de EU al aankomen, zo bericht Bloomberg.

De biobrandstof die in Nederland wordt gebruikt bevat geen palmolie. Biodieselproducenten hier kunnen het wel gebruiken voor de verkoop in het buitenland.

Indonesië en Maleisië boos

De organisatie van palmolieproducenten CPOPC in Jakarta hekelt het feit dat palmolie nu grotendeels wordt verboden terwijl producten als koolzaad (dat ook in de EU zelf wordt gemaakt) wel toegestaan zijn. De organisatie zegt dat de nieuwe wet allerlei wetenschappelijk tekortkomingen bevat die vooral zijn gebruikt om palmolie aan te pakken.  

Ook zet volgens de producenten de EU met het verbod de trend waardoor de landen bang zijn wereldwijd hun palmolie niet meer kwijt te kunnen. De CPOPC gaat het besluit aanvechten bij de WTO. De Maleisische producenten hekelen de lastercampagne die in Europa wordt gevoerd tegen palmolie.

Verspilling

Volgens directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu is het verbod een goede stap. "Het gebruik van voedingsproducten voor energieproductie is verspilling." Ze vindt dat ook bijvoorbeeld sojabonen, een product dat ook zorgt voor ontbossing, niet in de tank mogen verdwijnen. 

"Het zijn net als palmolie namelijk schijnoplossingen. We denken het probleem hier op te lossen, maar in werkelijkheid veroorzaken we problemen wereldwijd. Zoals ontbossing in de landen waar het wordt geproduceerd. We zijn er nog niet. Er is nog een wereld te winnen."