Onderweg beveiligd blijven

Voordat u uw tieners een mobiel apparaat geeft zoals een tablet of telefoon (of hen die van u laat gebruiken), moet u het met hen hebben over welke sites ze mogen bezoeken en welke informatie ze online mogen delen. Leer hen waarom het belangrijk is een mobiel apparaat te vergrendelen met een wachtwoord voor het geval hun telefoon kwijtraakt of wordt gestolen. (Op Android-apparaten kunt u het scherm vergrendelen met een pincode, een patroon en zelfs uw gezicht.)

Advies van onze partners

Child Focus

Helpt dat nu echt om de computer in de woonkamer te zetten? En wat dan met laptops of smartphones?

Eens kinderen ouder worden dan 14 – 15 jaar kunnen we erover discussiëren, maar voor alle jongere kinderen is het absoluut een goed idee om een de computer in de woonkamer of een andere gemeenschappelijke ruimte te zetten. Dat biedt immers een aantal voordelen. Enerzijds wordt het voor jou als ouder makkelijker om te praten over het internet als het ook effectief een onderdeel is van jullie dagelijkse gezinsleven. Je zal meer voeling hebben met wat je kind doet online en makkelijker het gesprek erover kunnen openen. Bovendien merken we dat kinderen en jongeren wat voorzichtiger worden als er een oogje in het zeil gehouden wordt en ze dan minder snel zullen vervallen in dingen waarvan ze eigenlijk weten dat het niet kan, zoals cyberpesten. Heeft je kind een laptop, dan kan je nog steeds afspreken dat het deze enkel kan gebruiken in bepaalde ruimtes en bijvoorbeeld niet in zijn of haar slaapkamer.

Smartphones zijn een ander verhaal. Gsm’s zijn niet langer telefoontoestellen maar kleine computertjes die je kind dezelfde mogelijkheden bieden als de computer of de laptop in de woonkamer. Ook zonder data-abonnement zal je kind nog steeds thuis van de draadloze internetverbinding gebruik kunnen maken om via een smartphone online te gaan. Dit betekent dat internetopvoeding een grotere uitdaging wordt. Het belang van opvoeding, communicatie en vertrouwen zal nog belangrijker worden. Je zal er immers op moeten vertrouwen dat je kind je vertelt wat het online doet via z’n smartphone. Investeer dus vandaag al in open en positieve gesprekken met je kind en leg de fundamenten voor een vertrouwensbasis waar je later op zal kunnen terugvallen.

Veiligheidstools

Ontdek de top 5 veiligheidsfuncties van Google die speciaal zijn ontworpen om uw gezin online te beschermen.

Google Play

Ouderlijk toezicht gebruiken om apps te filteren op inhoudsbeoordeling

U kunt de functies voor Ouderlijk toezicht gebruiken om de content te beperken die via Google Play kan worden gedownload of gekocht. Op deze manier kunt u geschikte content voor u en uw gezin vinden.

Meer informatie

Open de Play Store-app op uw apparaat.

Tik in de linkerbovenhoek op het menupictogram.

Tik op 'Instellingen'.

Tik op 'Ouderlijk toezicht'.

Schakel 'Ouderlijk toezicht' in.

Stel een pincode in.

Tik op 'Apps en games'.

Kies de leeftijdscategorie.

YouTube

Een filter instellen om ongepaste inhoud weg te filteren

Als u liever geen inhoud voor volwassenen of inhoud met een leeftijdsbeperking te zien krijgt wanneer u op YouTube surft, scrolt u naar beneden op een YouTube-pagina en schakelt u de Veiligheidsmodus in. De Veiligheidsmodus helpt u mogelijk bezwaarlijke inhoud weg te filteren uit zoekresultaten, gerelateerde video's, afspeellijsten, tv-programma's en films.

Meer informatie

Scrol naar beneden op een YouTube-pagina en klik op het dropdown-menu in het gedeelte 'Veiligheid'.

Selecteer de optie 'Aan' of 'Uit' om de Veiligheidsmodus in of uit te schakelen.

Als u deze instelling wilt vergrendelen, logt u in op uw Google-account.

Zodra u bent ingelogd, heeft u de mogelijkheid deze instelling te vergrendelen.

Chrome

Beheren wat uw gezin ziet op internet

Als u wilt bepalen welke sites uw gezin kan bezoeken op internet, kunt u in Google Chrome de functie 'Gebruikers met beperkte rechten' gebruiken. Door gebruikers met beperkte rechten in te stellen, kunt u de pagina's bekijken die de gebruiker heeft bezocht en de sites blokkeren waarvan u niet wilt dat de gebruiker deze ziet.

Meer informatie

Als u een gebruiker met beperkte rechten wilt instellen voor uw Chromebook, begint u op het hoofdinlogscherm. Klik op 'Gebruiker toevoegen

Selecteer aan de rechterkant van het scherm de optie 'Een gebruiker met beperkte rechten maken'.

Klik op 'Een gebruiker met beperkte rechten maken'.

Log in op het account waarin de gebruiker met beperkte rechten wordt beheerd en klik op 'Volgende'.

Selecteer een gebruikersnaam, wachtwoord en afbeelding voor de gebruiker met beperkte rechten. Klik op 'Volgende'.

Android

De toegang beperken tot alleen goedgekeurde apps en games

Wilt u uw tablet kunnen delen zonder al uw bestanden en instellingen te delen? Op tablets met Android 4.3 en hoger kunt u beperkte profielen maken die de toegang beperken die andere gebruikers hebben tot functies en inhoud op uw tablet.

Meer informatie

Als u de eigenaar van de tablet bent, raakt u 'Instellingen → Gebruikers → Gebruiker of profiel toevoegen' aa.

Tik op 'Beperkt profiel' → 'Nieuw profiel' en geef het profiel een naam.

Gebruik de AAN/UIT-schakelaars en instellingen om de toegang tot functies, instellingen en apps te beheren.

Druk op de aan/uit-knop om terug te keren naar het vergrendelingsscherm en raak het pictogram voor het nieuwe profiel aan.

Zodra alles is ingesteld, is het startscherm leeg. Raak het pictogram 'Alle apps' aan om aan de slag te gaan met het nieuwe profiel.

Meer veiligheidstools bekijken