Street View-casestudy's

Bannerafbeelding van Autori

Hoe Autori met Street View wegenonderhoud in Finland radicaal veranderde

Veel automobilisten over de hele wereld hebben iedere dag te maken met slechte wegen, verouderde borden en onverlichte straten. Autori wil deze automobilisten helpen. Dit Finse softwarebedrijf, dat oplossingen ontwikkelt voor infrastructuuronderhoud, heeft een manier gevonden om met Google Maps Street View efficiënter gegevens op straatniveau te verzamelen en te analyseren.

40.000 km

gefotografeerd

8 miljoen

gepubliceerde afbeeldingen

50 miljoen

weergaven

weginformatie

20

projecten om

Een gestroomlijnder onderhoud van het Finse wegennet

Autori is opgericht in 1988 en biedt SaaS-oplossingen (Software as a Service) voor de Finse wegenautoriteiten, bouwbedrijven en consultants. Het bedrijf biedt onder meer oplossingen voor onderhoudsbeheer, -planning en -coördinatie. Het kost veel tijd en geld om de onderhoudsstaat van een landelijk wegennet in de gaten te houden. Maar waar andere bedrijven vooral moeilijkheden zagen, zag Autori unieke mogelijkheden. Op basis van zelfgemaakte Street View-afbeeldingen en SaaS-oplossingen heeft het bedrijf een tool gemaakt waarmee gegevens over het onderhoud van het Finse wegennet beter kunnen worden beheerd. Hierdoor werd ook het nemen van beslissingen een stuk eenvoudiger.

Behoefte aan een snellere oplossing met deelfunctionaliteit

Voorheen moesten de wegenautoriteiten alle wegen fysiek bij langs om te zien welk onderhoud er op specifieke locaties nodig is. Dit betekende duizenden kilometers rijden en talloze keren stoppen om notities te maken. Deze manier van werken is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook heel duur, zeer arbeidsintensief en uiterst tijdrovend. Autori zag dat er behoefte was aan een digitale en milieuvriendelijkere oplossing die buiten de gebaande paden ging. Street View was dan ook de eerste visualisatieoplossing op straatniveau die in ze opkwam.

Voor wegenonderhoud moet er regelmatig een gigantische hoeveelheid gegevens worden gedeeld met veel verschillende partijen. Street View heeft alle tools die nodig zijn om gebruikers gemakkelijker informatie te laten delen. Daar komt nog bij dat Street View beschikbaar is voor iedereen met een smartphone. Inloggen is niet nodig en er hoeft geen software te worden geïnstalleerd. Hoewel Street View al eerder is ingezet voor wegenonderhoud, was de grootste uitdaging het up-to-date houden van de gegevens. Wij wisten dit probleem op te lossen door Street View te integreren met onze software voor wegenonderhoud.

Ari Immonen, hoofd van de divisie Digitalization Consulting bij Autori

Verhaal over Autori

Naadloze overgang tussen online en offline komt ten goede aan verkeersveiligheid

Begin 2017 begon Autori met het maken en uploaden van 360°-foto's van het Finse wegennet. Het Google-account van het bedrijf werd gebruikt om de beelden te publiceren. Sindsdien hebben ze 40.000 kilometer aan wegen gefotografeerd en acht miljoen afbeeldingen geüpload. Dit heeft ervoor gezorgd dat het beheer van wegenonderhoud nu online plaatsvindt. Door Street View te integreren met hun SaaS-oplossingen hebben de wegautoriteiten nu eenvoudig op afstand toegang tot actuele informatie over de staat van het wegennet.

Dankzij afbeeldingen die Autori heeft gepubliceerd op Street View, kunnen gebruikers meldingen van ontbrekende verkeersborden en markeringen of gaten in de weg uploaden en de verantwoordelijke partijen taggen. Deze kunnen het probleem dan via het dashboard van Autori vanuit hun bureaustoel aanpakken. De oplossing van Autori is aanpasbaar, wat betekent dat ook bouwbedrijven nu één plek hebben om onderhoudswerkzaamheden te plannen en te volgen. Als het onderhoudswerk is voltooid, worden er nieuwe 360°-foto's van de omgeving genomen en geüpload door de wegwerkers. Zo blijven de gegevens over de weg up-to-date. Hierdoor zijn er minder fysieke inspecties nodig, wat uiteraard tijd en geld bespaart en ook de uitstoot van broeikasgassen reduceert.

Een revolutie op het gebied van verkeersveiligheid

Dankzij Street View kon Autori meer informatie delen en waren de Finse verkeersautoriteiten beter op de hoogte van de staat van het wegennet. Dit zorgde voor minder kosten en een grotere efficiëntie. Autori denkt dat hun oplossingen een positieve impact kunnen hebben op heel de wereld. Daarom werken ze nu aan een gestandaardiseerd model om in de toekomst gegevens over wegen te verzamelen en te delen. Het bedrijf helpt bovendien de lokale bevolking om hun CO2-voetafdruk te verkleinen, want inmiddels hebben ze ook al duizend kilometer aan fiets- en wandelpaden gefotografeerd. Mensen hebben nu toegang tot actuele gegevens en kunnen op een milieuvriendelijkere manier korte afstanden afleggen. Deze zomer gaat het bedrijf weer op pad om nog eens 15.000 kilometer aan Finse wegen in kaart te brengen. Als ze dit hebben gedaan, hebben ze bijna de helft van het Finse wegennet gefotografeerd en gepubliceerd op Street View.

Het succes van Autori is slechts één voorbeeld van de vele unieke manieren waarop bedrijven Street View gebruiken om complexe problemen op te lossen. Street View is veel meer dan alleen een tool waarin je foto's van je omgeving kunt bekijken. Ook jouw bedrijf kan ongekend veel voordeel halen uit Street View. Ben jij klaar om je eigen succesverhaal met Street View te schrijven?

Pdf downloaden
Bannerafbeelding van Tahiti

Hoe het schitterende Frans-Polynesië de vruchten plukt van een uit de hand gelopen hobby

Witte zandstranden, wandelpaden door een schitterend heuvellandschap en een unieke werelderfgoedlocatie: het is niet zo vreemd dat Frans-Polynesië voor veel mensen een bucketlistbestemming is. Waar anderen het bij dromen laten, zag Christophe Courcaud een unieke mogelijkheid om dit paradijs met Street View dichter bij huis te brengen en tegelijkertijd het toerisme op Tahiti een boost te geven.

1800 km

gefotografeerd

1.200.000

afbeeldingen

via video's met

8K

schermresolutie

8+

eilanden

18

gepubliceerde hotels

450+

gemaakte
bedrijfsvermeldingen

Van hobby naar bedrijf

Courcaud besloot in 2019 zijn liefde voor Street View en voor het oogverblindende Frans-Polynesië te verenigen in een nieuw bedrijf, Tahiti 360. Zijn bedrijf specialiseert zich in het fotograferen van het uitgestrekte Frans-Polynesische landschap. De resulterende 360º-foto's, van onder meer wandelpaden en stranden, worden vervolgens door het bedrijf geüpload naar Street View. Hoewel Courcaud vooral wil laten zien hoe mooi de eilanden zijn, helpt hij ook lokale bedrijven om hun zichtbaarheid te verbeteren. Dit doet hij door virtuele rondleidingen voor Street View te maken, die laten zien hoe de bedrijven er vanbinnen uitzien.

Frans-Polynesië in kaart brengen

In dit digitale tijdperk is het moeilijk voor te stellen dat er tot de komst van Courcaud en Tahiti 360 alleen nog maar satellietbeelden van Frans-Polynesië beschikbaar waren. Dat eilanden als Bora Bora en Tahiti geen straatnamen kennen, maakte alles nog ingewikkelder. De weg vinden was dus een uitdaging, niet alleen voor toeristen maar ook voor de lokale bevolking. Vooral het werk van hulpdiensten zoals brandweer, ambulance en politie was hierdoor nodeloos ingewikkeld.

Ik heb er altijd al in geloofd dat Street View een ontzettend positieve impact kan hebben op een lokale samenleving. De mogelijkheid om een bepaalde omgeving al te verkennen nog voordat je van huis gaat, fascineert me. Het leek me dat vooral Frans-Polynesië hier de vruchten van zou kunnen plukken, want op deze eilanden was het bijna onmogelijk om de weg te vinden.

Christophe Courcaud, oprichter van Tahiti 360

Verhaal over Tahiti

Ook de lokale overheid zag de potentiële voordelen van Street View en nam Tahiti 360 in de arm om alle wegen op Tahiti, Moorea, Bora Bora, Raiatea, Maupiti, Huahine, Fakarava en Rangiroa in kaart te brengen. Courcaud gebruikte terreinwagens, golfkarretjes, elektrische fietsen, jetski's en zelfs paarden om 1800 kilometer aan Frans-Polynesisch terrein te fotograferen. Mede dankzij Courcauds werk en de geografische gegevens die door de lokale overheid werden gedeeld, kun je in Google Maps nu voor Tahiti live verkeersinformatie zien, en ook suggesties voor de snelste route en routebeschrijvingen naar lokale bedrijven. Vooral de hulpdiensten hebben hier veel baat bij, want zij kunnen hun werk op het eiland nu efficiënter doen. Daarnaast hebben de Street View-afbeeldingen van Tahiti 360 ervoor gezorgd dat stadsplanning en onderhoud aan gebouwen en wegen tegenwoordig een stuk eenvoudiger zijn.

Toegang tot het werelderfgoed van Unesco

De bijzonderste tour van Tahiti 360 is wel die van Taputapuatea op het eiland Raiatea. Deze plaats staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Veel van de ruim 300.000 bezoekers die Frans-Polynesië elk jaar trekt, komen speciaal voor deze trekpleister. Door deze unieke plek vast te leggen in 360°-foto's, kunnen miljoenen mensen dankzij Courcaud nu op Street View vanuit hun luie stoel van dit wereldwonder genieten.

Een heel eiland in kaart brengen is een hele klus, maar Courcaud draaide zijn hand er niet voor om. Hij reisde met de auto, de boot en te voet om ervoor te zorgen dat hij 360°-foto's maakte van al het moois dat Bora Bora te bieden heeft. In slechts zeven dagen had Courcaud het hele eiland in kaart gebracht en waren de beelden voor iedereen beschikbaar op Street View.

Naast Bora Bora fotografeerde Courcaud ook alle straten van de Tahitiaanse hoofdstad Papeete en de stad Pirae. Niet lang daarna waren beide steden in volle glorie te bewonderen op Street View.

Ook lokale bedrijven kregen de mogelijkheid om te schitteren op Street View. Grote hotelgroepen zoals Intercontinental, Manava en Hilton en ook kleinere B&B's grepen allemaal enthousiast de kans om hun faciliteiten op het wereldtoneel te presenteren.

Nog meer voor de bucketlist

Tahiti 360 hoopt voor het einde van het jaar alle eilanden van Frans-Polynesië te hebben gefotografeerd. Momenteel moeten Maupiti, Tahaa, de Marquesaseilanden, de Gambiereilanden en de Australeilanden nog gedaan worden. En hoewel hij nog lang niet klaar is in Frans-Polynesië, is Courcaud met zijn gedachten alweer bij zijn volgende avontuur. Hij heeft al met de autoriteiten van zijn woonplaats in Frankrijk afgesproken om daar vierhonderd kilometer aan fietspaden in kaart te brengen. Ook gaat hij de hortillonnages van Amiens en een spoorweglijn voor Somme Tourisme fotograferen. Daarna gaat Courcaud aan het werk in Teahupoo, de kustplaats op Tahiti waar tijdens de Olympische Spelen van 2024 de surfcompetitie wordt gehouden. Ergens daartussenin hoopt hij nog Nieuw-Caledonië en Wallis en Futuna toe te voegen aan Street View. Dan krijgt de bevolking daar ook de kans op een beter leven en kunnen meer mensen deze paradijselijke plekken ontdekken.

Street View is een samenwerkingsplatform waar iedereen zijn bijdrage aan kan leveren. Door pakkende afbeeldingen te publiceren op Google Maps komen samenlevingen en bedrijven tot bloei en liggen de mooiste plekken ter wereld binnen handbereik. Het allerbeste van Street View is wel dat iedereen hier succes mee kan boeken Je hoeft alleen maar de eerste stap te zetten om een bijdrage te leveren.

Pdf downloaden