Uw wachtwoorden beveiligen

Slimme wachtwoorden vormen uw eerste verdediging tegen cybercriminelen. Het is essentieel dat u een sterk wachtwoord voor elk van uw belangrijke accounts kiest, en het is een goed idee uw wachtwoorden regelmatig bij te werken. Volg deze tips om sterke wachtwoorden te maken en deze privé te houden.

Gebruik een uniek wachtwoord voor elk van uw belangrijke accounts zoals uw e-mailaccount en uw account voor online bankieren

Het gebruiken van hetzelfde wachtwoord voor elk van uw accounts is als het gebruiken van dezelfde sleutel voor uw huis, auto en kantoor: als een crimineel toegang krijgt tot één hiervan, zijn ze allemaal niet meer veilig. Gebruik daarom niet hetzelfde wachtwoord voor een online nieuwsbrief als voor uw e-mail- of bankaccount. Het is misschien wat lastiger te onthouden, maar het kiezen van meerdere wachtwoorden is wel een stuk veiliger.

Bewaar uw wachtwoorden op een geheime plaats die niet gemakkelijk te vinden is

Het is op zich niet verkeerd om uw wachtwoorden op te schrijven, maar laat in dat geval geen briefjes met wachtwoorden in het zicht liggen, op uw computer of in uw bureau.

Gebruik een lang wachtwoord dat bestaat uit cijfers, letters en symbolen

Hoe langer uw wachtwoord is, hoe moeilijker het te raden is. Maak uw wachtwoord dus lang om uw gegevens veilig te houden. Wanneer u cijfers en symbolen toevoegt en zowel hoofdletters als kleine letters gebruikt, is het voor cybercriminelen of anderen moeilijker uw wachtwoord te raden of te kraken. Gebruik geen wachtwoorden zoals '123456' of 'wachtwoord' en gebruik geen openbare informatie zoals uw telefoonnummer in uw wachtwoorden. Dat is niet erg origineel en ook niet erg veilig!

Gebruik een uitdrukking die u als enige kent

U kunt bijvoorbeeld een uitdrukking bedenken die u als enige kent en die te maken heeft met de betreffende website om u te helpen het wachtwoord te onthouden. Voor uw e-mailaccount kunt u bijvoorbeeld beginnen met 'Mijn vrienden Tom en Jasmijn sturen me één keer per dag een grappige e-mail' en vervolgens cijfers en letters gebruiken om hiervan een wachtwoord te maken. 'MvTeJsm1kpdege' is een wachtwoord met veel variatie. Herhaal dit proces vervolgens voor andere sites.

Stel uw opties voor wachtwoordherstel in en houd deze up-to-date

Als u uw wachtwoord vergeet of buitengesloten raakt, heeft u een manier nodig om weer toegang te krijgen tot uw account. Veel services sturen u een e-mail via een e-mailadres voor herstel als u ooit uw wachtwoord opnieuw wilt instellen, dus zorg ervoor dat uw e-mailadres voor herstel actueel is en een account is waartoe u nog steeds toegang heeft.

Soms kunt u ook een telefoonnummer aan uw profiel toevoegen om uw wachtwoord opnieuw in te stellen per sms. Het instellen van een mobiel telefoonnummer in uw account is een van de makkelijkste en betrouwbaarste manieren om uw account veilig te houden.

Zo kunnen serviceproviders het telefoonnummer gebruiken om mensen op de proef te stellen die toegang willen krijgen tot uw account, en kunnen ze u een verificatiecode sturen zodat u weer toegang kunt krijgen tot uw account als u die toegang ooit kwijtraakt. Wanneer u een telefoonnummer voor herstel opgeeft bij Google, wordt dit nummer niet op marketinglijsten geplaatst en ook niet doorgegeven aan telemarketeers.

Uw mobiele telefoonnummer is een veiligere identificatiemethode dan uw e-mailadres voor herstel of een beveiligingsvraag, omdat u in tegenstelling tot bij de andere methoden fysiek in het bezit van uw telefoon moet zijn.

Als u geen telefoonnummer aan uw account kunt of wilt toevoegen, kunnen veel websites u vragen een vraag te kiezen waarmee u zichzelf kunt identificeren wanneer u uw wachtwoord mocht zijn vergeten. Als de service die u gebruikt u de mogelijkheid biedt zelf een vraag te bedenken, zou u een vraag moeten verzinnen waarop alleen u het antwoord weet en waarvoor het antwoord niet openbaar of via sociale media te vinden is.

Probeer een manier te vinden om uw antwoord uniek maar toch gemakkelijk te onthouden te maken (bijvoorbeeld met de bovenstaande tip), zodat zelfs wanneer iemand het antwoord raadt, hij of zij niet weet hoe het correct moet worden opgegeven. Het is erg belangrijk dat u dit antwoord goed onthoudt: als u het vergeet, kunt u misschien nooit meer toegang krijgen tot uw account.

Veiligheidstools

Ontdek de top 5 online veiligheidsfuncties van Google die speciaal zijn ontworpen om uw gezin online te beschermen.

Google Accounts

Uw Google-account nog veiliger maken

U kunt een extra beveiligingslaag aan uw Google-account toevoegen door authenticatie in twee stappen in te schakelen. Als u dat doet, stuurt Google een toegangscode naar uw mobiele telefoon wanneer iemand vanaf een onbekende computer probeert in te loggen op uw account. Dit betekent dat als iemand uw wachtwoord steelt of raadt, de potentiële hacker nog steeds niet kan inloggen op uw account, omdat deze niet over uw telefoon beschikt. U kunt uzelf nu beveiligen met iets wat u weet (uw wachtwoord) en iets wat u heeft (uw telefoon).

Meer informatie

Bekijk uw instellingen door op uw naam of afbeelding in de rechterbovenhoek te klikken en 'Account' te selecteren.

Klik bovenaan op 'Beveiliging'. Klik in het vak 'Wachtwoord' op 'Instellen' naast 'Authenticatie in twee stappen'.

U wordt stapsgewijs door het installatieproces geleid.

U wordt daarna teruggeleid naar de instellingen voor authenticatie in twee stappen. Bekijk uw instellingen en voeg reservetelefoonnummers toe.

U bent klaar: de volgende keer dat u inlogt, ontvangt u een sms met een verificatiecode.

Chrome

Privé op internet surfen

U kunt in de Chrome-browser op uw computer, tablet of telefoon de incognitomodus gebruiken om privé op internet te surfen. In de incognitomodus worden pagina's die u bezoekt en bestanden die u downloadt, niet geregistreerd in de browse- of downloadgeschiedenis van Chrome.

Meer informatie

Klik op het menu 'Chrome' in de browserwerkbalk → Klik op 'Nieuw incognitovenster'.

Er wordt een nieuw venster geopend met het incognitopictogram in de hoek. Als u de incognitosessie wilt beëindigen, sluit u het venster.

Google Accounts

Uw Google-account zoals u het wilt

Op uw pagina 'Accountinstellingen' kunt u services en informatie over uw Google-account bekijken en uw beveiligings- en privacyinstellingen wijzigen.

Meer informatie

Bekijk uw instellingen door op uw naam of afbeelding in de rechterbovenhoek te klikken en 'Account' te selecteren.

Google Accounts

Een melding ontvangen als uw naam op internet verschijnt

'Ik op het internet' kan u helpen inzicht te krijgen in en te beheren wat mensen te zien krijgen wanneer ze op Google naar u zoeken. U kunt hier Google-meldingen instellen zodat u een melding ontvangt wanneer er informatie over u online verschijnt. Er worden automatisch enkele zoektermen voorgesteld die u mogelijk in de gaten wilt houden.

Meer informatie

Log in op uw Google-account en ga naar het gedeelte 'Ik op het internet'.

Klik op 'Mijn webmeldingen beheren' en klik op de rode knop om een melding in te stellen.

Uw naam staat al ingevuld in het tekstveld. Klik op het tekstveld om meer voorgestelde meldingen te bekijken.

Klik op 'Toevoegen' om een melding toe te voegen. Klik op het potloodpictogram om wijzigingen aan te brengen en op het prullenbakpictogram om meldingen te verwijderen.

Kies in het dropdown-menu 'Hoe vaak' een frequentie voor de meldingen.

Google Accounts

De gegevens beheren die zijn opgeslagen in uw Google-account

Op het Google Dashboard wordt weergegeven wat is opgeslagen in uw Google-account en kunt u een overzicht van uw recente accountactiviteit bekijken. U kunt vanaf één centrale locatie gemakkelijk uw gegevens en activiteit bekijken en toegang krijgen tot uw instellingen voor services zoals Blogger, Agenda, Documenten, Google+ en meer.

Meer informatie

Ga naar Dashboard om een samenvatting te bekijken van de gegevens die zijn gekoppeld aan uw Google-account en uw persoonlijke instellingen te beheren.

Van hieruit kunt u de gegevens bekijken en beheren die zijn opgeslagen in uw Google-account.

Meer veiligheidstools bekijken